جزئیات ماه گرفتگی در ایران؛ رنگ ماه مسی میشود
حجت الاسلام سیدرضا قلمکاریان اصفهانی، مدیر مؤسسه نجوم (کبریا)، به پرسشهای مرکز خبر حوزه، در خصوص ماه گرفتگی شب پنجشنبه پاسخ داد.
وی در خصوص جزئیات خسوف گفت: ماهگرفتگی، شامگاه چهارشنبه، بیست و پنجم خردادماه، همزمان با شب سیزدهم رجبالمرجب، در ایران و بیشتر مناطق جهان از جمله بخش زیادی از قاره آسیا، آفریقا، استرالیا و آمریکای لاتین قابل رؤیت است. این ماهگرفتگی که به صورت کلی رخ میدهد، از حدود ساعت 22 و 45 دقیقه آغاز و در ساعت 2 و 31 دقیقه به پایان میرسد.
حجت الاسلام اصفهانی افزود: ماهگرفتگی در ساعت 23 و 54 دقیقه به صورت کامل میباشد و در ساعت 1 و 31 دقیقه شروع به بازشدن میکند و زمان ماهگرفتگی کامل حدود صد دقیقه میباشد.
رنگ ماه، در زمان گرفتگی کامل ساعت 23 و 54 دقیقه به رنگ مسی خواهد بود و ماه کاملاً تاریک نخواهد شد، چون نور خورشید از جو زمین عبور میکند و به ماه میرسد و شکست نور رخ خواهد داد و در نتیجه سطح ماه به صورت رنگ مسی دیده می شود.
این نکته نیز ضروری است که قبلاً از ساعت 23 و 31 دقیقه و بعد از ساعت 2 و 31 دقیقه، ماه نیمسایه زمین قرار میگیرد، ولی به دلیل کمنور بودن نیم سایه، با چشم عادی و غیرمسلح قابل تشخیص نیست.
ماهگرفتگی زمانی رخ میدهد که ماه در زمان بدر باشد.
ماه گرفتگی از پدیدههایی است که به راحتی قابل مشاهده میباشد و برنامههای رصدی مختلفی در ایران از جمله در قم، مرکز نجوم آیت الله العظمی سیستانی، کانون حضرت مریم، اصفهان، تهران و دیگر شهرها برای آن تدارک دیده شده است.
* ماه بعدی 19 آذر
خاطرنشان میشود، بنابر دستور شرع مبین اسلام در زمان ماهگرفتگی نماز آیات بر مکلفین واجب میشود و وقت آن هم زمانی است که ماه شروع به گرفتن می کند. چون ماهگرفتگی خردادماه، در شب 13 رجب ( ولادت حضرت امیرالمؤمنین (ع)) رخ خواهد داد، خوب هست مردم ایران که غالباً در این شب، مراسم جشن و شادمانی برای آن حضرت برپا میکنند، نماز آیات را به جماعت اقامه کنند.
* کیفیت نماز آیات
نماز آیات به واسطه چهارچیز بر مسلمان واجب می شود:
1- کسوف، خورشید گرفتگی (اگرچه به مقدار کمی باشد)
2- خسوف، ماه گرفتگی(اگرچه به مقدار کمی باشد)
3- زلزله
4- رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند اینها در صورتی که بیشتر مردم بترسند
* چگونگی نماز آیات
نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد و قبل از هر رکوع، حمد و سوره خوانده می شود و یا سوره ای را پنج قسمت کرده و قسمت اول را قبل از رکوع اول، بعد از حمد می خوانیم وبه رکوع می رویم، سپس از رکوع برخاسته و بدون خواندن، حمد قسمت دوم آن سوره را می خوانیم و به رکوع می رویم، پس از رکوع قسمت سوم آن را می خوانیم و باز به رکوع می رویم، سپس میایستیم و همچنین تا رکوع پنجم و سپس به سجده می رویم و رکعت دوم را هم به همین ترتیب بجا می آوریم.
به عنوان نمونه، نماز آیات را به شکل کوتاه آن با تقسیم سوره "اخلاص" بیان می کنیم:
- با گفتن "الله اکبر" نماز را شروع می کنیم.
- بعد از تکبیر، سوره حمد را می خوانیم و پس از حمد "بسم الله الرحمن الرحیم" را می گوییم.
- سپس به رکوع می رویم (در تمام رکوع ها باید ذکر رکوع گفته شود).
- از رکوع سر بر می داریم و بدون آنکه سوره حمد را بخوانیم، می گوییم: "قل هو الله احد".
- بعد به رکوع دوم می رویم.
- پس از رکوع دوم می خوانیم: "الله الصمد".
- باز به رکوع می رویم.
- پس از رکوع سوم می خوانیم: "لم یلد ولم یولد".
- باز به رکوع رفته، پس از رکوع چهارم می خوانیم:
"ولم یکن له کفواً احد".
- سپس رکوع پنجم را بجا آورده، سر از رکوع برداشته و به سجده می رویم.
- پس از سجده دوم، یک رکعت دیگر، مانند رکعت اول بجا می آوریم و با تشهد و سلام، نماز را تمام می کنیم.